Er det bare en vanskelig periode, eller er forholdet virkelig over?
Her er de topp 10 vanligste årsakene til at forhold ryker og hvordan unngå at forholdet ditt ryker?
Grunnregel
Mark Twain
De fleste av oss søker og jakter intens og til og med desperat til tider på den store Kjærligheten med ‘happily forever after..’ Noen av oss blir etterhvert noe mer realistiske muligens og senker krav og forventninger noen hakk med tiden. Ønsket om å møte og slå seg ned med « the one» er noe de fleste av oss ønsker og har behov for etter hvert (kanskje til og med de som dyrker singellivet!). Samtidig, så vet vi at svært mange romantiske partnerskap ender i oppløsning. Hvorfor er det slik? Hva er de viktigste årsakene til dette? Hvilken fallgruver bør vi unngå for å redde forholdet? Vi har i denne bloggen samlet de ti viktigste grunnene til at relasjoner mislykkes. Les videre for å ikke gå i fellen selv!
Det er her også viktig å understreke at hvert eneste par er unikt og det er vanskelig grunnet dette å generalisere. Jo lengre to personer har delt sine liv sammen og vært i gjennom mye på godt og vondt, jo mer sannsynlig vil det være at komplekse faktorer spiller inn og gjør ting enda mer komplisert. Listen over de ti viktigste faktorene for relasjons brudd nedenfor gir allikevel en viss ide om skadelige problemer og mekanismer.
1. Problemer med tillit
Regel nr 1:
Hvis du ikke kan stole på at partneren din vil deg godt, så er det et varselsignal på at tilliten mangler!
Mangler eller tap av tillit til den andre er en av de mest skadelig faktorene for et pars langsiktige suksess. Uten tillit, vil et forhold mangle to av de sentrale ankeret til et sterkt bånd: 1) trygghet og 2) sikkerhet.
Tillits problemer kan omfatte faktorer som:
- Sjalusi
- Eier syke
- Urimelig rigiditet
- Emosjonell utroskap
- Fysisk / seksuell utroskap
- Mind-game
- Manglende pålitelighet
- Mangel på emosjonell støtte
- Mangel på økonomisk kompatibilitet
- Mangel på gjensidig støttende mål.
Hvis du har mistanke om at tillit er et stort problem i forholdet ditt (eller kanskje har vært det i dine tidligere forhold), så kan det være lurt å undersøke om mangel på tillit er basert på et mønster av bevis (for eksempel betydelige brutte løfter) kontra mest subjektive følelser (for eksempel sjalusi uten bevis!).
TIPS: Ta en reality check! Ta den tøffe men brutalt ærlige samtalen med deg selv i din relasjon til din partner og spør deg selv: Er mangelen på tillit basert på konkrete fakta du kan peke på ( reell frykt!) eller uberettiget frykt (ikke-reell frykt der negative tanker og negative tankemønster leder deg på villspor og bidrar i verste fall til et destruktivt mønster som koster forholdet).
2. Hvilken forventninger ligger til grunn for forholdet?
Regel nr 2:
Hvis dere sammen ikke kan svare på spørsmålet: Hva er Vi? Hva er det vi vil oppnå her og nå og videre i fremtiden sammen, så kan det være et varselsignal om at dere ikke egentlig har noe felles visjon eller rett og slett ikke har samme forestilling om relasjonen!
Dagens moderne dating kultur, der det nærmest blir en umulighet å ikke kunne finne noen i teorien, kan faktisk paradoksalt bidra til å skape en god del stress og press! Mange opplever nok at « finner jeg ingen i denne tilrettelagte jungelen med matchende kandidater fra alle kanter, så må det være noe galt med meg». Problemet stikker nok ofte litt dypere.. Spørsmålet om ‘ Hva er vi og hva forventer jeg at relasjonen skal være’ blir ofte glemt eller forblir med tvilen og usikkerheten. Dette kan bidra til at vi blir svært sårbare når vi tillater oss å forestille oss hvordan en relasjon bør være da det er stor sjanse for at den partneren vi i utganspunktet ble tiltrukket av har helt andre forestillinger og forventninger til hva relasjonen er og bør være!
Hva er Vi? Vil dere det samme, egentlig?
Det er ikke alltid så lett å se klart hvor man vil sammen i et forhold da vi som individer og partnere endrer oss på tvers av tid! Det vil si at ‘den personen du er når du forestiller deg hvordan det ville være å realisere den store drømmen om rekkehus, hund og stasjonsvogn ikke er den samme personen du vil komme til å være og bli når du faktisk sitter der i rekkehuset med hunden, kona, barna og stasjonsvognen!
Det er ikke lett som par å være sammen over lang tid. Ikke minst, så er det en utfordring å utvikle seg som individ i forhold over tid! En forklaring på dette er nettopp de tingene som ofte trekker to personer mot hverandre i begynnelsen av et forhold – slik som fysisk tiltrekning, seksuell lidenskap, felles interesser, like personligheter, sosioøkonomisk bakgrunn – blir mindre betydningsfulle som realitetene og kravene til det daglige hverdagslivet setter inn.
Over tid, så ser man ofte at parets forventninger til og i forholdet vil være forskjellige. En vanlig grunn til dette er at hver av partnerene begynner å se sine respektive livs planer mer som «hva jeg vil,» i stedet for «hva vi vil»
TIPS 1:
Spør deg selv: ser du på partneren din som den mulige rette eller den rette her og nå? Og motsatt: hvem er du i din partners verden? Den rette eller den rette her og nå?
Med andre ord, hvor seriøs er du egentlig når det kommer til å være i et langsiktig forpliktende forhold med din partner? Hva med din partner?
Er det store forskjeller mellom dere angående hva dere satser på, altså er det forskjeller i prioriteringer?
TIPS 2:
Finn ut av om dere har ulike prioriteringer og forventninger til forholdet. Still deg selv og din partner spørsmålet: Hva forventer jeg av partneren min og hva forventer partneren min av meg?
Er ditt romantiske forhold kun ett aspekt av livet ditt eller er det mange andre aspekter ved livet ditt som med rette kan ta høyere prioritet?
3. Å leve livet med ulikt tempo
Regel nr 3:
Glem regelen om at like barn leker best! Men, desto viktigere er det å skjønne hver enkeltes lek og ikke minst: for all del, bli med på leken!
For at du og din partner skal kunne vokse sammen og forbli nære både fysisk, emosjonelt, intellektuelt og sosialt og ikke bare vokse fra hverandre, så må dere være trygge nok på hverandre til å kunne takle å bli utfordret, også av hverandres tempo, personlig vekst og utvikling i livet!
For at en relasjon ikke skal stagnere, men kunne utvikle seg over tid, så må man takle utfordringer langs veien, dvs: trygghet er en forutsetning for at dere ikke skal bukke under ved hver utfordring, men heller se på utfordringene som en mulighet for vekst, sammen!
Kan man utfylle hverandre for mye og for lite?
Når en partner lærer og utvikler seg i et høyt og dynamisk tempo, mens den andre stagnerer, kan dette være en kilde til relasjonell divergens . Et eksempel på dette ville være en partner som går raskt frem i sin karriere og i samfunnet forøvrig, mens partneren sammenliknet stagnerer hjemme. En slik situasjon kan på sikt føre til at både faglige og sosiale sirkler av paret begynner å divergere, og snart opplever man å være så forskjellige at det ikke føles riktig lenger. Da har man i verste fall vokst fra hverandre fysisk, intellektuelt og sosialt.
TIPS:
Istedenfor å tilbringe resten av ditt forhold på å prøve å oppmuntre partneren din til å bedre passe til din fantasi om han eller henne, vær ærlig med deg selv og konfronter deg selv med spørsmålet: « Er jeg i en relasjon med den partneren min er, eller med den jeg skulle ønske partneren min kan komme til å bli eller kunne ha vært?»
Om svaret er ja på det første, for all del, bli! Om du i steden for svarer ja på det siste, enten innse at du ikke aksepterer partneren din for det han/hun er og gi slipp på håpet om at partneren din skulle og kunne ha vært en annen. Eller, om ikke det går og du innser dette, bedre å være ærlig med deg selv og innse sannheten!
Først når du aksepterer sannheten om at du egentlig ikke klarer å akseptere din partner for akkurat det han/hun er, først da kan forholdet endres og eventuelt.. reddes!
Få et bedre forhold til andre mennesker…les mer
Kontakt Psykologen i Oslo
Fridtjof Nansens plass 8, 6 etg. 0160 Oslo
Telefon/sms: 95821751 | E-post: psykolog@anneselvik.no
Telefontider:
Mandag – fredag: 09.00-15.00.