Kognitiv og metakognitiv terapi er former for psykoterapi som fokuserer på å gjenkjenne og endre negative tankemønstre.
Begge terapiformene har vist seg å være effektive når man ønsker å endre måten man tenker på stressfylte situasjoner og følelsesmessige utfordringer. Anne Selvik jobber aktivt med å lære sine klienter teknikker for å håndtere tanker.
Prisinformasjon og timebestilling.
Kognitiv og metakognitiv terapi hos Psykologen i Oslo
Psykologen i Oslo tilbyr stressbehandling og terapi for angst og depresjon ved hjelp av kognitive- og metakognitive teknikker. Metodene lærer oss å tenke og reagere på en måte som forbedrer livskvaliteten. Forskning viser at slike terapeutiske metoder kan endre måten vi håndterer stress og negative tanker.
Individuell behandlingsplan
Hos Psykologen i Oslo får du en skreddersydd behandlingsplan som er tilpasset dine behov. I løpet av hver time kan du snakke om dine utfordringer, og blir veiledet gjennom teknikker for å forbedre din tilstand. Øvelser, artikler og lydfiler er del av behandlingsforløpet.
Metakognitiv terapi handler om å lære å slippe tankene videre, som skyer på himmelen. Grublerier og bekymringer oppstår fordi vi engasjerer oss i ubehagelige tanker. Men vi kan velge å gjøre noe annet – være tilstede i livene våre, og huske at tanker ikke er virkeligheten.
De ubehagelige følelsene er ofte falske alarmer som sier at vi er i fare.
– Anne Selvik, Ph.D. Psykologspesialist
Forskjellen mellom kognitiv og metakognitiv terapi
Selv om både kognitiv og metakognitiv terapi brukes til å behandle psykiske lidelser som angst og depresjon, er det noen viktige forskjeller:
- Kognitiv terapi: Fokuserer på innholdet i tankene og jobber med å endre negative tankemønstre. Dette innebærer teknikker som kognitiv restrukturering og eksponeringsterapi, hvor man bevisst endrer tanker for å oppnå et mer positivt syn på seg selv og verden.
- Metakognitiv terapi: Legger vekt på oppmerksomhetsstyring, som innebærer å regulere hva man velger å fokusere på, slik at man unngår å bruke for mye tid på bekymring og grubling. Dette kan bidra til å redusere unødvendige tankeprosesser som opprettholder angst og depresjon. Teknikker som tankeutsettelse og «ut av fokus» benyttes med denne behandlingsmetoden.
Hva er kognitiv terapi?
Kognitiv terapi (KT) eller kognitiv atferdsterapi, er en behandlingsmetode som fokuserer på å endre negative tankemønstre som opprettholder psykiske lidelser som angst, depresjon og stress. Denne terapiformen er en av de mest brukte i psykoterapi i dag og har vist seg svært effektiv i behandling av mange typer psykiske lidelser.
Hvordan fungerer kognitiv terapi?
Kognitiv terapi fungerer ved å identifisere og utfordre negative automatiske tanker. Terapien hjelper personen med å erstatte disse tankene med mer realistiske og positive tanker. For eksempel kan en person med lav selvfølelse lære å endre sine tanker om seg selv ved hjelp av teknikker som kognitiv restrukturering og «reframing».
Hva er metakognitiv terapi?
Metakognitiv terapi (MCT) er en moderne psykologisk behandlingsmetode utviklet av professor Adrian Wells. Denne terapiformen fokuserer på hvordan vi forholder oss til våre egne tanker, snarere enn selve innholdet i tankene. Denne behandlingsformen er spesielt effektiv for angst, depresjon og stress.
Hvordan fungerer metakognitiv terapi?
Metakognitiv terapi bryter tankeprosesser som bekymring og grubling ved å lære oss å gi slipp på disse tankene. Grublerier og bekymringer oppstår fordi vi engasjerer oss i tanker som skaper ubehag – MCT lærer oss å gi slipp på disse tankene. En sentral teknikk er å regulere oppmerksomheten og la tanker passere uten å investere energi i dem. Dette reduserer stress og angst, og gir deg verktøyene til å leve mer tilstedeværende i øyeblikket.
Kognitiv og metakognitiv terapi for angst
Angstlidelsens natur er ofte unnvikende. Angst for angsten fører til at man unngår det man er redd for.
I kognitiv terapi brukes eksponeringshierarkier, hvor klienten gradvis eksponeres for det fryktede, samtidig som de jobber med å endre sine negative tankemønstre. For mange med angst er det avgjørende ikke bare å lære å tenke annerledes, men også å møte frykten gjennom eksponering og responsprevensjon.
I metakognitiv terapi er hovedfokuset på hvordan vi forholder oss til tankene. I stedet for å endre dem, lærer klienten å gi slipp på bekymringer og redusere energien brukt på angstfylte tanker, noe som reduserer unngåelsesatferd.
Personer som lider av angst kan ha nytte av kognitiv eller metakognitiv terapi ved å lære å håndtere sine angstfremkallende tanker.
Eksponeringsterapi og kognitiv restrukturering hjelper deg gradvis å møte frykten og endre negative tankemønstre.
Effektiv behandling for angst og depresjon
Terapiformene er spesielt effektive mot angst og depresjon. Den hjelper til med å redusere symptomer ved å bryte tankemønstre som opprettholder disse tilstandene.
For mange innebærer dette å lære hvordan man kan la tanker passere uten å reagere på dem. Mange opplever bedring ved å bruke mindre tid på unødvendig grubling og bekymring.
Psykologisk stressbehandling med metakognitiv terapi
Stressbehandling med metakognitiv terapi har vist seg å være en effektiv metode for å håndtere stress på en varig måte. Ved å redusere unødvendige tanker og bekymringer som bidrar til stress, kan man oppleve en større ro i hverdagen.
Teknikker som tankeutsettelse og fokusflytting hjelper pasienter med å bryte ut av stressfremkallende tankemønstre.